Mine billeder er et indblik i den nordiske folketro, som er fuld af trolde, elverfolk og nisser. Folketroen er en vigtig del af vores kulturarv; noget som i særlig grad markerer den nordiske ånd. For mig er det vigtigt at viderebringedenne levende forestillingsverden, hvor jeg finder meget inspiration i at skabe nye fortolkninger og motiver. Meget af dette arbejde er samlet på siden www.troldfolk.dk, hvor jeg både har illustreret og skrevet beskrivelserne til et udvalg af de nordiske sagnvæsner.

Arbejdet med nordens sagnvæsner er interessant, fordi grænserne er flydende. Troldfolk er både gode og onde, grimme og smukke, synlige og usynlige på samme tid. Nordens elverfolk er derfor smukke forfra, men bagfra er de grimme og hulryggede som et udgået træ. Denne dualitet giver spændende kunstneriske muligheder. Desuden er nordens elverfolk et eksempel på den besjælede natur fra en kulturhistorisk tid, hvor naturen var levende og noget man både frygtede og beundrede.

Ud over dette arbejde har jeg en stor interesse for klassisk tegning og elsker at eksperimentere med medier og udtryk i tegning af menneskekroppen.

Ved siden af mit arbejde som bibliotekar laver jeg en del illustrationer til bøger og spil indenfor fantasygenren.

Jeg bruger en række forskellige medier til mine motiver. Det spænder fra blæk og blyant til akvarel, guache, tempera og akryl. Jeg maler også digitalt, og her kan programmerne tilbyde lige så mange udtryksmåder som de klassiske medier – hvis ikke flere. Ofte blander jeg medierne og starter fx. farvelægningen på papiret inden værket males færdigt digitalt. Jeg har dermed ikke lagt mig fast på en særlig teknik eller stil, men eksperimenterer og tilpasser værktøjerne efter opgave og lune. Motiverne opstår ofte som følge af research og skitser, men andre gange springer et væsen pludselig ud af tilfældige blækklatter og kulstreger.

Jeg håber mine billeder giver lyst til at lære mere om nordisk, folketro og at de kan vække lidt eventyrstemning i både børn og voksne.

Jørgen Bech Pedersen